joi, 31 mai 2012
31 mai - 4 iunie Zilele cartii pentru copii
Zilele cartii pentru copii - actiune de traditie in bibliotecile din judetul Ialomita.
In acest an actiunea a debutat la Biblioteca Comunala Jilavele cu vizita grupei"Piticilor isteti"( mijlocie) de la gradinita din comuna. Acestia, insotiti de d-na educatoare Lucica Stanciu au facut cunostinta cu biblioteca, cartile de colorat si jucariile destinate lor pe care le-au gasit in ludoteca, apoi au intrat in lumea povestilor prin intermediul calculatorului, au ascultat muzica si au dansat .
duminică, 27 mai 2012
24 MAI - INALTAREA DOMNULUI SI ZIUA EROILOR
Inaltarea Domnului este o sarbatoare crestina anuala care comemoreaza inaltarea la cer a Matuitorului, la 40 de zile dupa Inviere (Pastele). In acest an Inaltarea Domnului este sarbatorita la 24 mai.
Inaltarea Domnului este si Ziua eroilor, astfel din 1999 s-a hotarat ca aceasta zi sa fie dedicata eroilor cazuti de-a lungul veacurilor.
Obiceiuri de Inaltarea Domnului:
- casele si mormintele sunt impodobite cu crengi de paltin;
- la ferestre se pun frunze de leustean;
- se fac pomeni pentru morti;
- sunt marcate vitele si se taie mieii;
- este ultima zi in care se mai pot rosi oua.
Cu acest prilej, in satul Slatioarele ce apartine de comuna Jilavele au fost sfintite Monumentul eroilor dedicat celor care s-au jertfit in primul si cel de-al doilea Razboi Mondial si Troita in memoria Sf Apostol Petru.
Sponsorul Troite sfintite in aceasta zi este familia Slavna si Petre Ene Miloievici care a sponsorizat si ridicarea Troitei din centrul comunei Jilavele in 2008.
marți, 15 mai 2012
15 MAI - ZIUA FAMILIEI
Pe 20 septembrie 1993, Adunarea Generala a ONU a adoptat o rezolutie prin care ziua de 15 mai a fost declarata "Ziua Internationala a Familiilor". Un an mai tarziu, Guvernul Romaniei a decis marcarea acestui eveniment international prin sarbatorirea, in aceeasi zi, a "Zilei Familiei din Romania".
Aceasta zi reprezinta, sau ar trebui sa reprezinte, o ocazie pentru sensibilizarea tuturor romanilor cu privire la problemele cu care se confrunta familia in societatea contemporana, precum si pentru a promova initiative care vin in sprijinul familiei.
Cu acest prilej adresez un "La multi ani cu sanatate, realizari atat in plan personal cat si profesional tuturor celor care formeaza o < Familie > in Romania, si nu in ultimul rand < Fericire maxima >".
marți, 8 mai 2012
ZIUA DE 9 MAI
ZIUA EUROPEI
La 9 mai 1950, Robert Schuman, ministru francez al afacerilor externe si-a prezentat propunerea privind crearea unei Europe organizate, indispensabila pentru mentinerea relatiilor de pace.
Aceasta propunere, cunoscuta sub numele de "Declaratia Schuman", a stat la baza crearii Uniunii Europene de astazi.
La 18 aprilie 1951, sase tari( Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Olanda) au semnat Tratatul de la Paris privind prima dintre comunitatile europene, Comunitatea Economica a Carbunelui si Otelului (CECO). Ulterior, in 1957, prin Tratatul de la Roma, a fost infiintata Comunitatea economica Europeana, precursoare a Uniunii Europene de astazi. Data de 9 mai a fost aleasa ca zi a Europei de Consiliul European de la Milano in 1985.
Ziua de 9 mai 2003 are o incarcatura simbolica aparte, in contextul in care Uniunea Europeana se pregateste pentru cea de-a cincea si cea mai ampla extindere din istoria sa, "Cei 15" din prezent urmand sa devina "Cei 25" la 1 mai 2004, si "Cei 27" in 2007, dupa ce si Romania si Bulgaria au aderat la Uniunea Europeana. Totodata, in acest an, Conventia privind viitorul Europei va definitiva proiectul unui nou Tratat constitutional, ce va crea cadrul necesar unei functionari eficiente a Europei extinse.
La noi in tara Ziua Europei a fost sarbatorita din 9 mai 2003.
ZIUA DE 9 MAI
ZIUA VICTORIEI
Ziua de 9 Mai a mai fost declarata si ZIUA VICTORIEI, de catre Uniunea Sovietica, dupa infrangerea Germaniei naziste in 1945, fiind sarbatorita si in Romania pana in 1989.
La 9 Mai 1945, sub loviturile concentrice ale fortelor Natiunilor Unite, Germania nazista a fost silita sa capituleze neconditionat, astfel cel de-al II lea Razboi Mondial declansat de axa Berlino Roma - Tokio, in anul 1939, a luat sfarsit in Europa.
In randul statelor invingatoare se afla si tara noastra, care la 23 August 1944 iese din alianta cu Germania nazista si trece in alianta cu tarile din Natiunile Unite, cu intreg potentialul economic, cu armata de peste 600000 de oameni.
Pierderile armatei romane in cel de-al II lea Razboi Mondial 1939-1945 au fost de peste 850000 de militari morti - raniti si disparuti, iar din 1944 - 23 august pana la 25 octombrie acelasi an 62000 militari, pagube materiale si mari distrugeri comise de armatele germane si hortiste ungare.
ZIUA DE 9 MAI
ZIUA INDEPENDENTEI
9 MAI 1877 - 9 MAI 2012
In urma cu 135 de ani, la 9 Mai 1877, Adunarea Deputatilor a proclamat Independenta de stat a Romaniei, deschizand drumul spre recunoasterea internationala a dreptului natiunii romane de a-si decide singura soarta.Astfel, la 9 Mai 1877, Mihail Kogalniceanu declara, in Parlament, ca suntem "in stare de rezbel", ca suntem "dezlegati de legaturile noastre cu Inalta Poarta si prin urmare suntem independenti, suntem natiune de sine statatoare".
Adunarea Deputatilor voteaza o motiune, cu 79 de voturi pentru si 2 abtineri, prin care lua act ca "rezbelul intre Romania si Turcia, ca ruperea legaturilor noastre cu Poarta si independenta absoluta a Romaniei au primit consacrarea lor oficiala".
Intrata in razboi, in primavara lui 1877, Armata romana a triumfat pe campul de lupta, cucerind pe rand redutele otomane de la Plevna, Grivita, Opanez, Smardan, Vidin.Castigata cu jertfa a peste 10000 de ostasi, independenta tarii avea sa reprezinte un imbold pentru infaptuirea Marii Uniri.
Independenta s-a produs dupa aproape cinci secole de lupta impotriva dominatiei otomane, dupa rezistenta opusa celorlalte imperii expansioniste, care devastau periodic teritoriul Tarilor Romane, dupa revolutiile din 1821 si 1848 si dupa unirea Moldovei cu Muntenia in anul 1859.
vineri, 4 mai 2012
COMEMORARE GEORGE ENESCU
George Enescu s-a nascut la Liveni, langa Dorohoi in 19 august 1881 - compozitor, violonist, pianist, dirijor si pedagog, cel mai mare muzician roman, unul dintre cei mai proeminenti muzicieni de la sfarsitul sec. XIX si din prima jumatate a sec.XX.
Primele indrumari muzicale le-a primit de la parintii sai si de la un vestit lautar Nicolae Chioru. De copil indragea muzica lautareasca din sat executand si acasa cu exactitate, pe un instrument creat de el melodiile ascultate, parintii fiind indrumati sa-l duca la profesorul si compozitorul Eduard Candella, dascal ce il va invata notele si ii va aprecia inclinatiile catre muzica.
Creatia s-a componistica abordeaza aproape toate formele si genurile muzicale, muzica reflectand dragostea pentru poporul din mijlocul caruia s-a ridicat si cu a carui sensibilitate s-a identificat.
Opera s-a reprezinta o pilda de insusire si dezvoltare creatoare a cuceririlor artei muzicale europene, de imbinare a acestora cu traditiile muzicii folclorice romanesti.
Din vasta sa opera sunt de amintit:
- Cele doua Rapsodii Romane(1901-1902)
- Suita nr. 1 pentru orchestra( 1903)
- Prima Simfonie de maturitate(1905)
- Sapte cantece pe versuri de Clement Marot(1908)
- Oedip(1931)
Despre George Enescu, Yehudi Menuhin spunea:
" Pentru mine, Enescu va ramane una din veritabilele minuni ale lumii.Caracterul sau si figura sa sunt gravate in sufletul meu ca un arbore sau un munte din Sinaia. Radacinile puternice si nobletea sufletului sau sunt provenite din propria lui tara, o tara de inegalata frumusete".
Azi, 4 mai comemoram 57 de ani de la disparitia sa.
joi, 3 mai 2012
1 MAI - ZIUA INTERNATIONALA A MUNCII
LUNA MAI, ULTIMA LUNA A PRIMAVERII
Abonați-vă la:
Postări (Atom)